Hukkalämpö ja jäteveden lämmöntalteenotto

Hukkalämpö ja jäteveden lämmöntalteenotto

Jäteveden mukana päätyy viemäriin merkittäviä energiamääriä. Jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmän avulla hukkalämpö voidaan kerätä tehokkaasti talteen ja hyödyntää prosessin, käyttöveden tai kiinteistön lämmityksessä.

Jätevesikohteissa on ensisijaisen tärkeää valita oikean tyyppinen lämmönsiirrin, jotta voidaan optimoida jäteveden lämmöntalteenotto ja vastaavasti minimoida huollon tarve. Käytämme jäteveden LTO-järjestelmissä Monotube-kaksoisputkilämmönsiirrintä, joka on suunniteltu erityisesti haastaville väliaineille. Lämmöntalteenottoa voidaan tehostaa lämpöpumpulla, joka hyödyntää olemassa olevaa energiaa — jo kerran maksettua tai ympäristöstä ilmaiseksi saatavaa energiaa.

Talteen otetun lämmön hyötykäyttö säästää rahaa ja ympäristöä minimoimalla ostoenergian tarpeen ja kasvihuonepäästöt. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja räätälöimme jäteveden LTO-järjestelmän juuri kohteeseenne sopivaksi.

Finessin jäteveden lämmöntalteenotto –
järjestelmien vahvuudet

 • Sopiva ratkaisu kaikille tehontarpeille
 • Erittäin joustava asennus (modulaarinen rakenne)
 • Luotettava ja monipuolisesti laajennettavissa
 • Aktiivinen PLC-ohjaus maksimoi talteen saadun energiamäärän
 • Tehokas
 • Energiamittaus todentaa säästöt
 • Kohteen mukaan suunniteltavat järjestelmät minimoivat käyttökatkot
 • Yksilöllinen mitoitus
 • Optiona saatava energiamittaus todentaa säästöt
Jäteveden lämmöntalteenotto

Lämpöpumppu tehostaa lämmöntalteenottoa

Jäteveden lämpötila eroaa usein prosessin, kiinteistön tai käyttöveden lämmitykseen tarvittavasta lämpötilasta. Lämpöpumpun avulla lämpötilataso voidaan nostaa järjestelmään sopivaksi, jopa sadan asteen lämpötilaan.

Lämpöpumppu tehostaa lämmöntalteenottoa monin tavoin:

 • Mahdollisuus saada jätevesi vielä kylmemmäksi ja lisää lämpöä talteen
 • Lämmöntuotanto jopa yli 100 °C lämpötilaan
 • Korkeampi lämpötila lisää käyttökohteiden vaihtoehtoja
 • Lämpöpumppuun voidaan kytkeä myös muita lämmönlähteitä.
Teollisuuslämpöpumput

Vedenkäsittely mukaan tarvittaessa

Teollisuuden jätevedet saattavat vaatia käsittelyä ennen kuin ne lasketaan kaupungin tai kunnan viemäriverkkoon. Esimerkiksi elintarviketeollisuudessa jätevedessä voi olla rasvaa, kiintoaineita tai se saattaa vaatia neutralointia. Teollisuuspesuloiden jätevesissä puolestaan viemäriverkolle haasteena ovat nukka ja hiekka, jolloin epäpuhtauksien poistamiseksi tarvitaan vedenkäsittelyä.

Finess toteuttaa myös vedenkäsittelyn, joka muokkaa veden prosessin vaatimuksiin sopivaksi (esim. pehmennys).

Kun prosessiveden vedenkäsittely toteutetaan samassa urakassa lämmöntalteenottojärjestelmän kanssa, on mahdollista toteuttaa urakka tehokkaammin. Samalla koko järjestelmälle voidaan suunnitella esimerkiksi yhteinen automaatio ja optimoida näin kustannukset sekä teho.

PLC-ohjaus tehostaa jäteveden lämmöntalteenottoa.

Aktiivinen PLC-ohjaus maksimoi hyödyn

Monesti optimoidun jäteveden lämmöntalteenoton haasteena on eriaikaisuus lämmöntarpeen kanssa. Jätevettä saattaa tulla prosessista vain ajoittain, kun taas lämmön kulutuspuolen sykli voi olla hyvinkin eri aikainen. Tuloksena on yleensä huonolla vuosihyötysuhteella toimiva laitteisto.  Finess Energy ratkaisulla voidaan ratkaista tämänkin haaste ja optimoida vuositason lämmöntalteenotto.

Finessin LTO-järjestelmien vahvuutena on automaation hyödyntäminen. Älykkään ohjauksen avulla on mahdollista saavuttaa ja pitää jatkuvasti yllä optimaalinen hyötysuhde. ”Aktiivisen PLC-ohjauksen” avulla laitteet saadaan toimimaan aktiivisesti maksimoiden vuotuisen talteen saatavan energiamäärän. Monien LTO-laitteistojen mitoituspisteen LTO-teho saavutetaan vain satunnaisesti ja suurimman osan ajasta laitteisto toimii heikolla teholla. Älykäs aktiivinen ohjaus tehostaa ja maksimoi hyödyn.

Muut energiatekniset järjestelmät

Oletko kiinnostunut energiaratkaisuistamme? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme tai täytä lomake, niin me otamme yhteyttä sinuun:

Juha-Pekka Paavola
puh. 040 159 7767
juha-pekka.paavola@finess.fi

Henri Tuisku
puh. 040 187 3114
henri.tuisku@finess.fi

  * Pakollinen