Jäähdytyslaitteilla voidaan tehdä myös lämmitystä energiatehokkaasti

Jäähdytyslaitteilla voidaan tehdä myös lämmitystä energiatehokkaasti

6.5.2021

Jäähdytyslaitteilla voidaan usein tuottaa myös lämmitysenergiaa. Tämä mahdollisuus olisi järkevää ottaa huomioon jäähdytyslaitetta valittaessa. Oikein valitulla laitteella voidaan parhaimmillaan muuttaa jäähdytyksen kustannus lämmityksen säästöksi.

Finessin myynnin ja projektien kanssa työskentelevällä Antti Mattilalla on jo noin viiden vuoden kokemus teollisuus- ja kiinteistökohteiden energiatehokkuushankkeista. Hänen yhtenä erityisosaamisenaan ovat jäähdytys- ja lämmitysratkaisut, joihin pureudumme tässä artikkelissa näin kesän lähestyessä. ”Jäähdytys ja lämmitys samalla laitteella, yleensä lämpöpumpulla, on paitsi kustannustehokasta, myös energiankäytön tehostamista”, Antti kertoo.

Jäähdytys- ja lämmityspuolen energia-asioita tulisi tarkastella sekä kiinteistön että prosessin näkökulmasta. ”Lämpöpumpulla tuotettu lämpöenergia ei nirsoile. Sitä voidaan käyttää yhtä lailla kiinteistöön kuin prosessiin, jos vain kulutusta on”, Antti selventää.

Monikäyttöiset lämpöpumput

Jäähdytyksestä syntyvä lauhdelämpö voidaan ottaa talteen ja hyötykäyttöön lämpöpumpun avulla. Yhdellä ja samalla lämpöpumpulla voidaan toteuttaa teollisuus- ja kiinteistökohteessa sekä jäähdytys että lämmitys. Ratkaisuna voi olla lämmöntalteenotto osatehosta aina 100 prosenttiin saakka tai monitoimilämpöpumppu, joka pystyy hyödyntämään useampia lämmönlähteitä, myös ulkoilmaa.

”Koneikon saa valita olemassa olevista vakiomalleista ja myös räätälöinti on mahdollista laajan lisävarustevalikoiman ansiosta”, Antti kertoo.

Lämpöpumpun avulla jäähdytyksestä syntyvä lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön esimerkiksi kiinteistön, prosessin tai käyttöveden lämmitykseen. Lämpöpumppujen käyttökohteet ja toiminta-alueet laajenevat jatkuvasti, minkä ansiosta ympäristölämmön käyttömahdollisuudet paranevat ja ostonenergian tarve sekä päästöt vähenevät.

Saatavilla on monia eri tehoalueiden malleja, joista voidaan valita kohteeseen ja prosessiin parhaiten sopiva vaihtoehto.

”Saatavilla on myös ilma-vesilämpöpumppuja, josta on monia hyötyjä kesällä. Jos prosessi ei tarvitse jäähdytystä esimerkiksi yöllä, monitoimilämpöpumppu tuottaa lämmitystä ulkoilmasta saatavalla ilmaisella energialla”, Antti kommentoi.

Antti huomauttaa, että myös vedenjäähdyttimet ovat lämpöpumppuja ja nykyaikaisia malleja voidaan käyttää myös lämmityksessä. Lähtökohtaisesti laitteen nimitys määräytyy sen mukaan, tekeekö laite ensisijaisesti jäähdytystä (vedenjäähdytin), lämmitystä (lämpöpumppu) vai molempia, jolloin yleensä puhutaan monitoimi- tai hybridilämpöpumpusta.

Finessillä on tarjota myös monia ratkaisuja kaukokylmää ja -lämpöä tuottavia lämpöpumppuratkaisuja, jotka yleistyvät markkinoilla kovaa vauhtia.

Finess Energy 041120 Netti (167)

Energiatehokkuus edellä

Uusimman sukupolven lämpöpumput ja jäähdytyslaitteet ovat erittäin luotettavia ja energiatehokkaita. Lämmityskäytössä ne toimivat hyvällä hyötysuhteella jopa -20 °C ulkolämpötilassa.

Energiatehokkainta on, jos jäähdytykseen ja lämmitykseen on investoitu vain yksi laite tai järjestelmä.

Siten saavutetaan paras energiatehokkuus sekä päästöjen ja kustannusten minimointi yhdellä investoinnilla, josta on kaksi hyötyä. ”Kompressorin tekemälle työlle saadaan kaksi hyötyä, mikä pienentää tuotetun energian hintalappua merkittävästi”, Antti kommentoi.

Toinen hyöty on se, että yhdelle laitteelle tulee enemmän käyttötunteja, eli investointi ei ole tyhjän panttina jäähdytyskauden ulkopuolella. ”Jäähdytyksestä syntyvän lauhdelämmön heittämisen harakoille tulisi olla viimeinen ratkaisu. Siihen tulisi päätyä vasta, kun kaikki kivet on käännetty eikä tälle lämmölle ole löydetty käyttökohdetta.”

Tarkasteltaessa teollisuus- ja kiinteistökohteita kokonaisuuksina saadaan suunniteltua niille aina paras optimoitu ratkaisu ja otettua kaikki energiat hyötykäyttöön. ”Pyrimme hoitamaan teollisuus- ja kiinteistökohteiden koko energiapaletin ja ajattelemaan prosessia kokonaisuutena. Tällä tavalla saamme maksimoitua suunnittelemamme ja asentamamme koneikon tai järjestelmän energiatehokkuuden sekä minimoitua ostoenergian tarpeen ja asiakkaan kustannukset”, Antti kommentoi.

Suunnittelemme kaikki järjestelmät avaimet käteen -palveluna asiakkaan ja kohteen tarpeet huomioiden sekä optimoiden hyötysuhteen, käyttöasteen ja energiankäytön.

Finess Logo (002)

Finess Energy Oy on suomalainen energiatehokkuuden ja energiaratkaisujen asiantuntija. Yritys palvelee energiankäytön tehostamisen tarpeissa: se tekee energiakatselmuksia ja kehityssuunnitelmia, suunnittelee ja toimittaa laiteratkaisuja ja järjestelmiä sekä vastaa järjestelmien asennuksesta ja käyttöönotosta sekä huollosta ja kunnossapidosta. Lisäksi yritys tukee energiainvestointien toteutumista tarjoamalla Säästö-Leasing-rahoitusta.

Tutustu teollisuuden ja kiinteistöjen jäähdytysratkaisuihimme:

Oletko kiinnostunut energiateknisistä ratkaisuistamme? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme tai täytä lomake, niin me otamme yhteyttä sinuun:

Juha-Pekka Paavola
puh. 040 159 7767
juha-pekka.paavola@finess.fi

Henri Tuisku
puh. 040 1873 114
henri.tuisku@finess.fi

    * Pakollinen